Yin en Yang
In het traditionele Chinese denken bestaat het universum uit een kringloop van de levensenergie Qi. Qi manifesteert zich in twee tegengestelde energieën: yin en yang. De Chinese taal kent geen woorden zoals wij kennen, maar associatieve en beschrijvende begrippen. Zo betekent yang officieel de zonzijde van een berghelling en yin de schaduwzijde van een berghelling. Hierdoor wordt Yang geassocieerd met het lichte, warme, beweeglijke, doelgerichte, mannelijke principe. Yin staat voor het donkere, koude, vasthoudende, ontvankelijke, vrouwelijke principe. Yin en yang zijn geen absolute tegenpolen. Ze kunnen alleen bestaan in relatie tot elkaar. Ze hebben elkaar nodig.
In het symbool is dat goed te zien. De S-vorm die de helften scheidt, toont dat beide krachten in elkaar willen opgaan. De stippen laten zien dat elk deel ook het tegendeel in zich draagt. Een zonnige dag bijvoorbeeld is yang maar de schaduwen zijn yin. Hoe zonniger de dag, hoe scherper en donkerder de schaduwen lijken. Niets is dus ooit helemaal yin of helemaal yang.
Evenwicht
Mensen bestaan ook uit yin- en yang energie. Voor een gezond functioneren is het belangrijk dat yin en yang goed met elkaar samenwerken. Onze gevoelens, gedachten en lichamelijke conditie zijn het resultaat van de wisselwerking tussen deze twee krachten. Als yin en yang langdurig uit balans zijn, kan een ziekte ontstaan. De balans kan verstoord raken door bijvoorbeeld het ontstaan van blokkades door veranderingen in de omgeving, emotionele druk of een ongezonde levensstijl. Het is natuurlijk niet zo dat je meteen ziek wordt als yin en yang even uit balans zijn. Om de energieën en hun wisselwerking beter te begrijpen, is onderstaand voorbeeld heel beeldend.
‘De wisselwerking tussen yin en yang’
Je hebt ’s ochtends een vergadering en je dreigt te laat te komen Gehaast zoek je al je spullen bij elkaar. Waar zijn de sleutels? Je zoekt op alle plaatsen die je zo snel kunt bedenken. Je rent rond en raakt geïrriteerd. Je krijgt het warm, je gezicht wordt rood en je hart gaat sneller kloppen.
Dit gedrag is typisch Yang-gedrag: rennen, actie, spanning, energie. Als al dat rondrennen niets oplevert, plof je in een stoel neer. Je wordt rustiger. Je gaat in gedachten even terug in de tijd. Wanneer heb ik de sleutels voor het laatst gebruikt? Waar heb ik ze toen neergelegd?
Zo maakt het Yang-gedrag plaats voor Yin-gedrag: rust, afstand, even terug in gedachten. Het evenwicht herstelt zich en je vindt de sleutels terug in de zak van je regenjas die je gisteren aanhad omdat het zo regende.
Circulatie
De energie in ons lichaam volgt een uitgebreid stelsel van kanalen (meridianen) en circuleert in 24 uur door het hele lichaam. Er zijn twaalf hoofdmeridianen die elk een relatie hebben met een orgaan. Voor een optimale energiehuishouding moeten de organen in goede conditie zijn. De conditie van de organen is afhankelijk van factoren als voeding, levensstijl, erfelijkheid en omgeving. Dit betekent dat in elk mens de energiehuishouding anders is.
Werking van acupunctuur
Met behulp van acupunctuur kan de balans weer hersteld worden wanneer deze verstoord is. De naalden zorgen voor de juiste energiestroom en het opheffen van eventuele blokkades. Daarnaast kan de behandeling ondersteund worden met het toevoegen van warmte, massagetechnieken of (voedings)adviezen. Wil je meer weten over de verschillende behandeltechnieken waar ik gebruik van maak lees hier dan verder.